Kurti: Mediteranske igre su najveći međunarodni događaj u historiji Kosova

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je u srijedu da je organiziranje Mediteranskih igara 2030. godine na kojima će sudjelovati preko pet hiljada sportista najveći međunarodni događaj u historiji Kosova.
“Prvi put se ovaj događaj organizira u zemlji bez izlaza na more. Republika Albanija će nam omogućiti da koristimo obalu Drača za sport jedrenja za koji je potreban pristup moru“, kazao je Kurti u izjavi za albanske medije nakon sjednice Vlade.

Kosovo će tom prilikom ugostiti preko 5.000 sportista iz 25 država članica Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara, uključujući 18 zemalja iz Evrope, dvije iz Azije i pet iz Afrike, rekao je Kurti,

Kurti je istaknuo da će za potrebe održavanja Mediteranskih igara 2030. Kosovo renovirati 10 sportskih objekata, te izgraditi nacionalni stadion, kompleks olimpijskih bazena, teniski kompleks i poligon streljaštva.

Kosovo i Albanija s 11 općina među kojima su Priština, Gnjilane, Mitrovica, Đakovica, Prizren, Uroševac, Peć, Glogovac, Srbica, Podujevo i Drač bit će središta 23 sportske discipline u okviru Mediteranskih igara.

“Bit će renovirano 10 sportskih objekata, uključujući Palču omladine i sporta, izgradit ćemo četiri nova: Nacionalni stadion, Kompleks olimpijskih bazena, Teniski kompleks i Poligon streljaštva, pet privremenih infrastrukturnih investicija i pet drugih projekata koji su u izgradnji ili na završetku, među kojima su stadion Adem Jašari u Mitrovici i Stadion grada Gnjilana”, kazao je Kurti, prenose Reporteri.

Na skupštini Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara prošlog tjedna u Grčkoj, Kosovo je službeno proglašeno za domaćina Mediteranskih igara “Priština 2030.”.

Organizacija ovakvih događanja, osim što je prilika za poboljšanje ili modernizaciju javne infrastrukture, služi i kao platforma za učvršćivanje imidža Kosova u međunarodnoj areni, za gospodarski razvoj kroz sportski turizam, ali i otvaranje novih radnih mjesta, istaknuo je Kurti.

Izvor: vijesti.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)