Mandić potrošio ogroman novac iz budžeta na savjetnike?

Portal sarajevodanas iznio je teške optužbe na račun načelnika Općine Centar Srđana Mandića. Naime, prema pisamnju ovog portala, Mandić je uprkos zakonskoj zabrani, na ”savjetnike” potrošio je preko milion KM novca iz budžeta angažujući ih na ime ugovora o djelu.

Zakon o državnoj službi u Kantonu Sarajevo iz 2016. godine zabranio je zapošljavanje savjetnika.

Poijedini vjećnici tvrde da je načelnik za skoro tri godine mandata na razne savjetničke pozicije i ugovore o djelu potrošio preko milion KM novca.

Prema pisanju Sarajevodanas, 31.10.2022. godine izvršeno preknjižavanje s budžetske stavke ”611200 -Pomoć u slučaju bolesti” na ”613900 – Ugovori o djelu” 21.000 KM, a 14.12.2022. godine sa stavke ”613900 – Ostale stručne usluge: usluge finansijske revizije” opet na poziciju “Ugovori o djelu”.

Ukupno za 2022. godinu, prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Centar Sarajevo, s pozicije ”Izdaci za ugovore o djelu i izdaci za rad komisija općnskog načelnika” utrošeno 301.508 KM. Navodno je Mandić na savjetničke pozicije i za lično savjetovanje isplaćivao pojedinačno po ugovoru i po 3.000 KM.

Među njegovim savjetnicima, navodno su se našla imena Vere Arnautović, Ćamila Osmanagića, Draška Lukovića, Dine Šamić-Musemić, Borjane Mumin, Tarika Polimac.

S druge strane Mandić se do sada nije oglašavao po ovom pitanju, iako bi trebao, ako ne zbog sebe onda makar zbog interesa javnosti.

Izvor: vijesti.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)