Andrej Plenković: Srbija i BiH trebaju uskladiti vizne režime sa Evropskom unijom

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je komentirao problem nezakonitih migracija s kojim se Hrvatska suočava te poručio kako od susjednih Srbije i Bosne i Hercegovine očekuje pooštravanje viznog režima za državljane pojedinih zemalja, kao i pojačanu kontrolu na izvorištima migracija.

“Problem ilegalnih i nezakonitih migracija moramo rješavati na vanjskim granicama Europske unije, odnosno na vanjskoj granici Schengena. To je za našu istočnomediteransku, zapadnobalkansku rutu prije svega granica između Grčke i Turske, granica između Bugarske i Turske, i isto tako stroža politika viznog režima koju trebaju uskladiti sa viznom politikom Europske unije Bosna i Hercegovina i Srbija. Jer, ne može se doći na aerodrom u Beograd ili u Sarajevo i nakon toga od turista se pretvoriti u nezakonitoga migranta“, izjavio je Plenković, boraveći u Istarskoj županiji.

Plenković je istaknuo kako, zahvaljujući tim rutama, brojni krijumčari zarađuju ogromni novac na ljudskoj nesreći, a pritom dovode u ugrozu migrante, a onda ti migranti “predstavljaju problem za Hrvatsku, druge članice Europske unije i schengenskog prostora”.

Podsjetio je kako Hrvatska ima više od 6.500 policajaca na granici te poručio kako nema žice na granici sa BiH niti će je biti s obzirom da u susjednoj BiH žive Hrvati, ali i ostali građani te zemlje. Dodao je kako su uložena velika materijalna i financijska sredstva u opremanje granične policije i tehničke inovacije potrebne za suzbijanje nezakonitih migracija.

Treba problem rješavati na početku, a ne kada već dođe u dubinu“, zaključio je hrvatski premijer.

Izvor: radiosarajevo.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)