Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a proširuje prava osiguranika

Po nalogu direktorice Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Ane Vidačak, a temeljem zahtjeva udruženja osiguranika i iskazanih potreba ugovornih zdravstvenih ustanova iz HNK-a,…
Kako je kazala direktorica, Zavod treba iskoristiti sve svoje kapacitete kako bi prava osiguranika i financiranje ugovornih zdravstvenih ustanova u 2024. godini podigao na višu razinu, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a.
„Zavod je institucija koja se svim svojim kapacitetima treba posvetiti kontinuiranom povećanju prava osiguranika i financiranja ugovornih zdravstvenih ustanova iz HNŽ-a koje pružaju usluge zdravstvene zaštite našim osiguranicima odnosno pacijentima. Kada je riječ o pravima osiguranika, cilj nam je proširiti listu lijekova, listu ortopedskih pomagala i druga prava osiguranika u skladu sa stvarnim potrebama osiguranika koje osiguranici i predstavnici udruženja osiguranika svakodnevno komuniciraju sa Zavodom“, kazala je Vidačak.
Dodala je kako Zavod planira povećati sredstva za financiranje usluga zdravstvene zaštite koje pružaju ugovorne zdravstvene ustanove u HNK-a, čime se želi povećati kvaliteta i opseg usluga koje te ustanove pružaju, ali i utjecati na stabilnost cjelokupnog kantonalnog zdravstvenog sistema.
„Naravno, sva ova povećanja bit će usuglašena sa financijskim mogućnostima Zavoda“, rekla je direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a.
Temeljem naloga direktorice Vidačak i zaključaka s održanog sastanka, nadležne službe Zavoda izrađuju prijedlog Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a za 2024. godinu.

Po usvajanju istog od Upravnog vijeća, javnost će biti upoznata sa svim novinama koje je Zavod planirao, a odnose se na prava osiguranika i financiranje usluga zdravstvene zaštite, dodaje se u saopćenju.

Izvor: vijesti.ba
Categories: BiH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)