Staša Košarac: ‘Elmedin Konaković želi da bude Bakir u ogledalu’

Ministar trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) reagovao je na Facebook objavu Elmedina Konakovića (NiP), ministra vanjskih poslova BiH, o predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku.

Košarac je poprilično burno reagovao na sve što je Konaković iznio u svojoj objavi. Kako kaže: “Elmedin Konaković je izašao iz SDA, ali SDA očigledno nikada nije izašla iz njega. Vidljivo je da ima kompleks SDA i silno želi da nakon Alije i Bakira bude Bakir u ogledalu.”

Nastavio je: “U prilog tome svjedoči i njegova današnja elaboracija, u kojoj je iznio niz primitivnih uvreda, netačnih tvrdnji i paušalnih ocjena na račun rukovodstva RS i predsjednika Milorada Dodika. Pri tome, pokazao je poprilično neznanje u vezi sa određenim procesima.”

Naveo je i da Konaković ima nešto da nauči od Dodika.

“Konakoviću bi bilo mnogo bolje da se resetuje i vrati politici dogovora o rješenjima u BiH, umjesto što bilo kome drži lekcije i priča o političkom kukavičluku! Zapravo, lekcije o liderstvu treba da uči od Milorada Dodika. Konaković očigledno nema hrabrosti da preuzme liderstvo, pa se vraća na SDA političke postavke i koristi njihovu retoriku”, kaže ministar Košarac

Napominje i da vlasti ne bi bilo bez stranke iz koje dolaze Dodik i on. 

“Vlast na zajedničkom nivou nije mogla biti formirana bez SNSD-a. Bez Konakovića i ekipe jeste. Naravno da bez stava RS nijedan zakon na zajedničkom nivou neće i ne može biti usvojen. No, kako Konaković misli da možemo bilo šta raditi ako uporno i tendenziozno iznosi obmanjuje javnost i iznosi neistine o RS“, kaže Košarac pa dodaje:

“Oni nastavljaju sa modelima koji su zasnovani na islamskoj deklaraciji i sa praksama promotora islamske deklaracije, radeći zajedno sa strancima protiv dva konstitutivna naroda u BiH. Politika predsjednika Dodika i SNSD je više nego jasna – mi štitimo i afirmišemo Ustavom i Dejtonom zagarantovana prava RS. Nijedan milimetar nečega što je tuđe nećemo. Mi insistiramo na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez stranog intervencionizma. To je jedini mogući model za BiH.”

Navodi da Konakoviću i ostatku političkih stranaka iz FBiH nešto fali.

“Konakoviću i partnerima iz FBiH nedostaje političke hrabrosti da rješavamo pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, zatvaranja OHR-a, da se referišemo na pojedine presude Evropskog suda za ljudska prava. Nedostaje im hrabrosti da se referišu na nelegitimnog visokog predstavnika i nasilno nametnuta rješenja.

Umjesto toga, Konaković govori o procentima građana i političara koji tvrde da Schmidt ima legitimitet?! Konaković bi trebalo da zna da građani i političari ne daju legitimitet visokom predstavniku, već da ga imenuje Vijeće sigurnosti UN, što nije bio slučaj sa individuom Christianom Schmidtom”, kaže Košarac.

Ipak, ovo što je rekao nije tačno. Nije potrebna zasebna odluka Vijeća sigurnosti UN-a za imenovanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kako se i navodi u Anexu 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Košarac je također rekao kako Dodik nije ‘političar sukoba‘.

“Primarno, Dodik nije lider sukoba. Nije bio član nacionalne političke partije koja je zagovarala ratne opcije, za razliku od Konakovića koji je bio član takve partije. U insistiranju predsjednika Dodika i RS na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda uz puno uvažavanje Dejtona i Ustava nema ništa radikalno i nacionalističko. To je stvar pragmatičnog pristupa rješavanju problema u BiH”, kaže i za kraj dodaje:

“Primarna obaveza predsjednika Dodika i politike SNSD je poštovanje Dejtona i Ustava i afirmacija prava RS i srpskog naroda. Politike RS nikada nisu usmjerene protiv Bošnjaka i Hrvata. Nažalost, mi do sada nismo prepoznali nijednu politiku u FBiH koja je dobra za Srbe u FBiH. U konačnici, žalosno je licemjerstvo koje Konaković i ekipa pokazuju.

U četiri zida tražili su milost od Milorada Dodika, kumili su i molili za ustupke, dodvoravali su mu se. No, drugu priču pričaju pred kamerama i javnosti. Kako da ih ozbiljno shvatimo.”

Izvor: radiosarajevo.ba
Categories: BiH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)