MUP KS pojasio zašto je odvio skup podrške Dodiku

Iz MUP-a Kantona Sarajevo objavili su razloge zbog kojih su odlučili odbiti zahtjev da se ispred Suda i Tužilaštva BiH održi skup podrške Dodiku.

Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu HO ‘Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH’ za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz sigurnosnih razloga, saopćeno je iz MUP-a KS.

Dodaju da podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju, a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa.

Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, navode u saopćenju.

Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju, nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa.

Izvor: vijesti.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)