Konaković sa Sarrazinom o pomacima u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas sa specijalnim izaslanikom vlade Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom.

Ministar Konaković istakao je evidentno pozitivno dejstvo koje je dobivanje kandidatskog statusa imalo na Bosnu i Hercegovinu. Naveo je značajne pomake koje je nova atmosfera i klima u državi omogućila uz ogromno zalaganje trenutne političke strukture u BiH. Ocijenio je i prezentirao stanje i političke prilike koje su aktuelne u Bosni i Hercegovini, na Zapadnom Balkanu ali i šire uz preciziranje položaja Bosne i Hercegovine unutar trenutnih dešavanja.

Ministar Konaković naglasio je zahvalnost Njemačkoj na uloženim naporima kroz razne vrste investicijskih, tehničkih, edukacijskih i drugih oblika pomoći koju upućuje u Bosnu i Hercegovinu uz nadu da će se taj trend i nastaviti. Istakao je potrebu i značaj konstantnih i intenzivnih konstruktivnih razgovora i traženje zajedničkih rješenja koja bi u ovom momentu, ključnom za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, značila daljnji napredak na putu prema EU kroz priznavanje dosadašnjih napora BiH i kroz ohrabrenje da nastavi intenzivno raditi na dostizanju prioriteta koje je Europska komisija postavila kao zajedničke ciljeve.

Specijalni izaslanik Savezne Republike Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin složio se sa konstatacijom da je kandidatski status Bosni i Hercegovini donio značajne pomake u pozitivnom smjeru kada je Bosna i Hercegovina u pitanju i da Njemačka svakako želi pomoći Bosni i Hercegovini i zemljama regiona u činjenju političkih i ekonomskih pomaka naprijed ka članstvu u EU, te da će i dalje nastojati dijalogom pomoći u traženju konstruktivno dobrih rješenja.

Izvor: vijesti.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)